Jak właściwie korzystać z zaparzacza do kawy typu french press?

french-press-optima-zaparzaczWynaleziony prawdopodobnie w XIX wieku we Francji, opatentowany w 1929 roku we Włoszech zaparzacz z tłokiem to urządzenie, którego zasada działania jest niezwykle prosta.

Coraz częściej spotykany w domach miłośników kawy czy herbaty zaparzacz french press to bowiem nic innego jak szklany, cylindryczny dzbanek, wewnątrz którego umiejscowiony jest charakterystyczny, zakończony sitkiem, tłok. Dzięki tej prostej ale jakże pomysłowej konstrukcji zaparzacz do kawy french press pozwala bardzo łatwo oddzielić zaparzoną w nim kawę od fusów.

Obsługa tego urządzenia jest bajecznie prosta. Wystarczy nasypać do dzbanka zmielonych ziaren świeżo palonej kawy, zalać je gorącą wodą i parzyć pod przykryciem przez odpowiedni czas – najlepiej ok. 4 minut. Po tym czasie za pomocą prasy z sitkiem oddzielamy gotowy napar od fusów i cieszymy się jego bogatym smakiem i aromatem.

Najczęściej do zaparzenia jednej filiżanki (czyli na ok. 100 ml wody) używa się  6 gram zmielonej kawy. Aby nie zatykać oczek sitka, najlepiej użyć dość grubo zmielonych ziaren.  Zapewni to też lepszy i bogatszy smak kawy. Ważne jest także to, aby do parzenia używać dobrej jakości wody, najlepiej o temperaturze ok. 95 stopni Celsjusza. Kawę zalewamy wodą najpierw do połowy objętości zaparzacza, a resztę dolewamy po mniej więcej 30 sekundach.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *