Jak zaparzyć naprawdę dobrą kawę w ekspresie przelewowym?

ekspres przelewowyWśród niektórych miłośników kawy przez wiele lat pokutowało przekonanie, że rzeczywiście dobrą kawę można przygotować tylko w ekspresie ciśnieniowym. Tymczasem znacznie prostsze i dużo tańsze ekspresy przelewowe traktowane były często jako narzędzia dużo mniej wyrafinowane, którymi prawdziwy kawosz w ogóle nie powinien sobie zawracać głowy.

Na szczęście powoli sytuacja się zmienia, a doskonałą kawę z ekspresu przelewowego doceni każdy, kto upodobał sobie bogaty smak i aromat tego pobudzającego napoju, bez którego wiele osób po prostu nie wyobraża sobie w pełni udanego dnia.

Ekspres przelewowy wraca powoli do łask. Urządzenie to spotkamy to coraz częściej w małych, przytulnych kawiarenkach, w których bariści poszukują coraz to nowszych smaków i aromatów. Okazuje się, że parzenie kawy tradycyjnymi i chyba jednak trochę ostatnio niedocenianymi sposobami pozwala wydobyć z ziaren kawy zupełnie nowe smaki.

Oczywiście dzisiejsze ekspresy przelewowe są dużo bardziej zaawansowane technologiczne niż jeszcze kilka lat temu i oferują dużo więcej możliwości niż proste urządzenia do parzenia kawy, z jakimi mieliśmy do czynienia zaledwie kilka lat temu. Dziś obok samego parzenia, ekspresy te wyposażone są w młynki do mielenia, dużo łatwiej się je czyści niż starsze modele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *