Chemex – alternatywa dla ekspresów do kawy

ChemexW modnych kawiarniach oraz w kuchniach prawdziwych miłośników kawy możemy coraz częściej spotkać urządzenie, które na pierwszy rzut oka bardziej kojarzy się z laboratorium chemicznym albo z klepsydrą niż z parzeniem kawy. Nazywany przez niektórych kawoszy nawet wazonem do kawy, Chemex coffemaker to jednak znane już od kilku dekad urządzenie do przygotowywania naprawdę dobrej i aromatycznej kawy. Co ciekawe, wynaleziony w 1941 roku przez Petera Schlumbohma zaparzacz do kawy Chemex znajdziemy także na liście 100 najlepiej wg. Illinois Institute of Technology zaprojektowanych przedmiotów sztuki użytkowej.

Ale zalety zaparzacza Chemex doceni z pewnością każdy, kto lubi dobrą kawę. Nie trzeba być ekspertem od wzornictwa przemysłowego i współczesnej sztuki aby cieszyć się niezwykle czystą kawą, jaką można uzyskać parząc zmielone ziarna kawy tym właśnie sposobem. Specjalnie zaprojektowane i opatentowane przez Chemex CoffeMaker filtry, grubsze o prawie 30% od tych, które znamy z ekspresów przelewowych, pozwalają na uzyskanie kawy o dużo delikatniejszym, czystszym smaku i bardzo wyrazistym aromacie. Kawę w zaparzaczu Chemex parzy się ok. 4 minut w temperaturze nieznacznie przekraczającej 90 stopni Celsjusza. W takich warunkach uzyskamy wyjątkowo klarowny napar, który z pewnością usatysfakcjonuje każdego miłośnika kawy.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *