Jak wybrać kawiarkę?

kawiarki marki Bialetti

Domowa kawa smakująca równie dobrze, jak ta przygotowana w dobrej kawiarni? To możliwe, jeśli tylko wybierze się odpowiedni sprzęt. Na myśl przychodzi ogromny, drogi ekspres – oczywiście jest to pewien luksus, jednak gdy w kuchni nie ma miejsca, równie dobrze sprawdzi się prosta, porządna kawiarka Bialetti.

Zalety i wady kawiarek

Przede wszystkim obsługa kawiarki jest bardzo prosta, a cena przystępna, przez co wiele osób decyduje się na to urządzenie. Zaparzana kawa jest bardzo aromatyczna i mocna, co można uznać za zaletę lub wadę w zależności od upodobań. Kawiarki Bialetti pasują też do wielu typów kuchenek. Jeśli chodzi o wady, wybija się zwłaszcza ograniczona pojemność – zwykle nie więcej niż trzy filiżanki kawy na raz, co może stanowić problem na przykład przy wizycie gości.

Aluminium czy stal?

Aluminium było pierwszym materiałem, z którego powstawały kawiarki. Jest to więc rozwiązanie tradycyjne. Do dziś producent kawiarek Bialetti używa właśnie aluminium. Nieco trudniej się je konserwuje, jednak częściej pasują do indukcyjnych kuchenek niż kawiarki wykonane z mocniej stali. Stal jest też oczywiście cięższa, jednak po użyciu wystarczy umyć ją i zostawić rozkręconą, by sama wyschła.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *